Acum citesti
Adio ochelari fotocromatici! Salut CTRL instantaneu!

Sunt mult prea dese situaţiile când ochelarii de soare pe care îi purtăm pe bicicletă nu sunt potriviţi pentru tot traseul pe care urmează să îl parcurgem. Cel mai periculos este atunci când suntem la un concurs, iar traseul trece şi prin păduri sau tuneluri momente în care ochelarii de soare închişi la culoare sunt extrem de nepractici devenind chiar periculoşi.

Desigur există ochelarii de soare heliomaţi fotocromatici a căror lentile se înnegresc sau se deschid la culoare pe măsură ce intensitatea luminii creşte sau scade. Este o soluţie bună pentru cei care doresc să aibă vizibilitate bună şi atunci când intră de la soarele orbitor la umbra pădurii sau mai grav, când traversează un tunel. Neajunsul acestor ochelari fotocromatici este că schimbarea culorii lentilelor se face destul de încet, iar dacă eşti în concurs îţi va fi greu să iei cele mai bune decizii privind trasa optimă dacă nu vezi bine.

Însă noii ochelari de soare CTRL ONE sunt cu adevărat revoluţionari. Lentila dispune de o folie cu cristale lichide care se închide la culoare instantaneu automat sau manual în funcţie de lumina de afară. Invenţia este atât de folositoare încât te întrebi cum de a durat atâta până s-a gândit cineva s-o aplice şi în acest domeniu.

ochelari de soare CTRL ONE 02Transformarea de la lentile clare la lentile fumurii se poate face manual, apăsând un buton amplasat pe unul din braţele ochelarilor, sau automat mulţumită unui senzor de lumină. Într-un concurs funcţia automată (a cărei sensibilitate poate fi şi aceasta ajustată) este practic de nepreţuit. Andy Schleck însuşi este un ambasador al acestor ochelari şi, desigur, îi recomandă cu căldură. Un alt avantaj al noilor CTRL ONE este faptul că nu mai trebuie să umbli cu lentile de schimb la tine. Dacă te prinde noaptea pe traseu sau dacă se înnorează tot ce trebuie să faci este să apeşi pe buton.

ochelari de soare CTRL ONE 01

Cristalele lichide sunt alimentate de la o baterie internă cu litiu care se încarcă prin USB. Timpul de încărcare este de o oră după care timpul de funcţionare este de 70 de ore. Ochelarii de soare CTRL ONE sunt disponibili în mai multe culori, atât rama cât şi lentila. Lentila este fabricată din policarbonat şi are o grosime de 2,1 mm, rama este fabricată din nailon „High Impact”, greutatea este de 45 grame, senzorul de lumină este fotodioda.

Preţul promoţional este de 200$ pe perioada campaniei Indiegogo după care preţul normal este de 300$. Livrarea în România este 25$ la care se poate plăti şi vamă.

Vezi Comentariu (1)
  • Tehnologia LCD se bazeaza pe orientarea cristalelor, polarizand lumina si obturarea luminii (ajutat de un al doilea polarizator fix).
    Orientarea cristaleor se face prin creerea unui camp magnetic intre doi electrozi. Acei electrozi, desi foarte subtiri, nu sunt transparenti complet si pot afecta masiv calitatea luminii (imaginea).
    Ideea in sine este veche (chiar si eu m-am gandit la ea acum mai mult de 10 ani) dar problema cred ca a ramas intotdeauna acei electrozi ce nu permit o lentila de calitate (din punct de vedere optic). Poate acesta este si motivul pentru care marii producatori de optica nu au luat in calul solutia aceasta.
    Ar fi util sa vedem cateva studii de impact asupra transparentei si a calitatii imaginii acestor ochelari.
    La pretul de 200$-300$ se pot achizitiona ochelari heliomati de cea mai buna calitate, cu lentile de la producatori consacrati.
    Ideea in sine este buna, dar daca nu vin cu o solutie revolutionara care sa rezolve problema claritatii, pretul este cam mare pentru o solutie de compromis.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 × 4 =