Acum citesti
Absurd, stupid: ciciliști amendați la un concurs de MTB

Se întâmplă în România anului 2016, mai precis la Tulcea, acolo unde un grup de cicliști participanți la Somova Extreme, au fost amendați de un polițist cu simțul răspunderii, deoarece au ieșit pe șosea să pedaleze pentru a se încălzi înainte de concurs.

11229565_911840112207514_5816139710290850097_nAm aflat de această întâmplare chiar de la unul dintre cei amendați, care ne-a povestit că grupul se deplasa în șir indian pe șosea, când a fost oprit de respectivul polițist. Acesta le-a cerut să se legitimeze, dar este evident că niciunul dintre cei echipați pentru concurs nu le avea asupra sa. Cu toate că unii au insistat să se ducă la mașină să-i aducă actele, acesta le-a luat datele, le-a verificat, le-a notat și le-a spus că vor primi amenda prin poștă.

Astfel, cei 12 cicliști, s-au ales fiecare cu câte o amendă de 750 de lei. Aceștia sunt hotărâți însă să conteste amenda, dat fiind faptul că aveau actele în mașina, la nici 200 de metri de locul în care au fost opriți, considerând totodată că ceea ce polițistul a făcut nu este altceva decât un abuz.

Ediția a V-a, a competiției se va desfășura anul viitor la Somova, iar participanții au promis că vor reveni, chiar cu riscul de a fi amendați.

Vezi Comentarii (19)
  • Bine ca nu i-a intrebat de actele bicicletelor, ca nici pe acelea nu le aveau. Bine, unii dintre ei nu le aveau nici la masina, ci la proprietarii din Germania, deh….

      • Daca te refereai la mine ca si „micul troll anonim”, din pacate sa stii ca nu sunt troll, postac, membru de partid, platit de unii sau altii… Sunt biciclist de foarte multi ani…

        Suntem cu totii oameni, si inteleg ca facand parte din tagma bicilistilor avem tendinta sa favorizam/privim lucrurile usor partinitor. Totusi, articolul asta cred ca ne face mai mult rau decat bine. Luam pozitie impotriva unui lucru legal si simplu. Omitem informatii, si le prezentam interpretabil pe cele pe care le prezentam.

        Legat strict de obligativitatea buletinului, DA din 2013 exista aceasta prevedere in Codul Rutier. Poti consulta chiar pe acest site prevederile legale obligatorii pentru circulatia pe drumurile publice.

        http://www.freerider.ro/legislatie-pentru-biciclisti

  • Nu inteleg de ce e absurd si stupid… Sau titlul se refera la articol?

    „au fost amendați de un polițist cu simțul răspunderii, deoarece au ieșit pe șosea să pedaleze pentru a se încălzi înainte de concurs”. Gresit. Au fost amendati pentru ca nu aveau buletinul la ei. Nu pentru ca au iesit pe sosea sa pedaleze. Iar atunci cand iesi pe sosea sa pedalezi, in lege scrie ca trebuie sa ai buletinul la tine.

    „dar este evident că niciunul dintre cei echipați pentru concurs nu le avea asupra sa” in clipul video se vede destul de limpede ca cel putin un ciclist avea buletinul la el, iar politistul i-a urat drum bun, si sa mearga cu grija cat mai pe marginea soselei. Fara amenda, fara probleme. It’s that simple.

    „Aceștia sunt hotărâți însă să conteste amenda, dat fiind faptul că aveau actele în mașina” – in lege spune ca trebuie sa ai actele la tine, nu in masina aflata la 200 de metri (sau la orice alta distanta)… Dat fiind faptul ca nu le aveau, au gresit si au fost amendati.

    „iar participanții au promis că vor reveni, chiar cu riscul de a fi amendați.” Nu inteleg care este riscul? Cat timp mergi legal pe drumurile publice, respecti codul rutier, si ai buletinul la tine, nu vad riscul… Sau participantii vor reveni tot fara buletin, si atunci isi asuma acest risc… Nu ar fi mai simplu sa ia buletinul la purtator?

    Din pacate amenda este destul de mare, dar se aplica pentru orice vehicul pe care il conduci pe drumurile publice. Si daca mergi cu masina, camionul, bicicleta sau motocicleta, asta e amenda daca nu ai toate actele la tine.

  • In primul rind…militienii din Tulcea sint la fel de (completati voi cu ce vreti) ca toti militienii. E adevarat ca legea e lege, dar intre faimoasele „litera” si „spirit” sint multe nuante, mai ales cind e vorba de un concurs. Iar militianul nu face niciodata diferenta.
    In al doilea rind….esti pe MTB, padurea e aproape…cine te pune sa opresti ?

    • Nu stiu daca politistul are voie sa interpreteze in spiritul legii sau cat de mult..aia o face judecatorul..nu ma pricep totusi asa ca nu vreau polemica..dar politistul nu este conceput sa interpreteze legea ci sa o aplice…si acolo legea nu are ambiguitati…e drept ca se putea face o exceptie pentru un caz particular..din ce am inteles primul amendat nu era nici macar concurent..era spectator care venea la concurs..a scris singur ca a si platit amenda..nu mai stiu pe unde am vazut comentariul…asta daca e real

  • Io, nu inteleg un lucru; pe ce baza au luat amenda? Le-a fost retinuta o proba ADN? Ca buletin cica nu aveau. Daca nu au fost dusi la sectie pentru identificare, amenda e nula. Orice avocat ii scoate….Succes si ma bucur ca politia privrgheste.
    Pentru organizatori: Ati uitat sa le dati dreptul, asa-i?
    Cu respecte….

    • Uneori eu chiar am impresia ca internetul asta e ca un magnet pentru retardati. Ma omule, conform logicii tale ar trebui sa fie imposibil ca un om ce nu are buletinul la el sa fie amendat. Deci mai bine s-ar scoate asta din lege. Corect? Te-ai uitat de curiozitate pe un proces verbal de contraventie? Ai vazut acolo patratel pentru martor asisten? Ala atesta faptul ca X-ulescu a declarat ca numele lui e ala si are datele de identificare alea. Daca il duce capul sa minta si sa dea alt nume…o da din contraventie direct in fapta penala. Dar la cata minte ai tu…nu m-ar mira sa dai un nume fals cand te opreste politia. Ca doar ce ti se poate intampla? Singurul ce poate fi declarat nul e creierul tau si al celor amendati.

  • Oameni buni, cati dintre voi ati participat la un concurs? Cati dintre voi, la incalzire, ati avut buletinul la voi? Ce-ar fi fost ca toti politistii de la Prima Evadare sa ii opresca pe toti ciclistii care se incalzeau in fata Academiei de Politie??? Ca deh, nu aveau buletinul la ei…cred ca nu aveau procese verbale la ei. Aici e clar vorba de un militian zelos, fost sef al Servicului Rutier care altceva decat sa amendeze biciclisti periculosi nu stie. Atat il mai ajuta capul. Oricate plangeri ar avea la Corpul de control se pare ca i se rupe. Stefan, ai grija cand mananci ceva sa nu-ti cada belciugul din nas…

  • Se va transforma amenda in avertisment. Am patit si eu asta . In cazul prezentat este vorba de rea credinta.militianul a fost probabil deranjat ca a trebuit sa stea si in weekend sa asigure ordinea pe la concurs in loc baga bere si mici in burdihan dintr-o spaga mica…

  • Vreau sa va atrag atenția ca marea lor majoritate fac parte dintr o asa zisa asociatie care promovează „non-profit” miscarea… Ei promovează bautura, fraiereala si profitul!
    BIKE Works, despre ei este vorba, organizează diverse evenimente si concursuri pentru care incaseaza sume considerabile ca si taxe de participare! Bruma de sponsori asigura câteva firimituri pe ici pe colo! Vand echipament, fac activitati comerciale, merg la profit… Ce se întâmplă cu acesti bani? Unde se duc? In buzunarele cui? De ce îmi sterg commenturile când le transmit acest lucru? Faptul ca isi găsesc adepti, oameni ingusti la minte, oameni cărora le place bascalia si sa fie prostiti înainte de a face miscare sau sport nu ii acuza pentru activitatea lor oneroasa!
    Cine sunteti domnilor? De ce puneti voluntarii sa faca munca si organizare si voi ramaneti cu banii??? Cate beri ati baut pe la Somova??? Hai sa fim seriosi, nu făcea omul ala exces se zel când se stia filmat si mediatizat!
    Aratati si aceste lucruri freerider.ro !!!!
    Semnalati si oamenii care in spatele unei intentii nobile iubesc banii si profitul, daca vor asta… Isi pot face o societate comerciala!
    La concursurile lor, pun amatorii sa alerge cu oameni care fac ciclism sau care sunt organizatori de competitii…. Ultima editie de la Macin a fost castigata de un „amator” care numai amator nu este! Se poate cerceta acest lucru!
    Nu am fost parte in aeasta gasca, am avut tangential contact cu ei si ceea ce am scris este realitatea!

    • Ehe…baietii mai vand si biciclete „aduse din Germania”, „cu mici zgarieturi de la trasnport”. Tot fara acte, deh….
      De aici si nelinistea cand vine vorba de acte!

  • Soso Sorinescu, ce treaba are articolul cu BikeWorks si cu ce ineptii scrii tu acolo ? Se vede ca esti plin de ura si frustrare si nu ai nicio notiune in ceea ce inseamna un ong. In prima faza am zis ca esti un copil nervos (hater), dar la varsta ta sa ai atata dusmanie in tine … si sa jignesti niste oameni pe care nu-i cunosti, sa povestesti din auzite de la oameni care ai cochetat cu ong – ul … Cati ciclisti profesionisti sunt in Galati , Romania ? Cel care a castigat Macin, este cumva la un alt ong , gen ? Sorine, te-ai facut de rasul tuturor …

  • Sorin, ce treaba are ce spui tu acolo cu articolul aparut aici ? Se vede ca esti frustrat si ai ceva cu acest grup numit Bike Works. Ca au baut bere la Somova, ca trag din bani … bai omule, esti bolnav fiem-mi cu iertare, bolnav de invidie, se vede asta clar prin comentariul facut. Jignesti oameni pe care nici nu-i cunosti, ceri site-ului sa investigheze nu stiu tampenii :)) , mai omule, toate ONG-urile care organizeaza concursuri procedeaza exact la el, ei trebuie sa aibe mereu de unde sa plece financiar pentru urmatorul concurs organizat. Concluzia, as fi zis ca ai pana-n 18 ani, dar dupa cum ai pus problema este vizibil ca esti un om in etate nervos din fire si ofticat. Cu respect !

  • Intreb si eu: Cum va permiteti sa lansati acuzatii nefondate la adresa unor oameni pe care nici macar nu-i cunoasteti in adevarat sens al cuvantului? Sa vorbesc acum strict de mine: am strans bani sa imi cumpar bicicleta si in plus am apelat la cardul de cumparturi. Si am de platit la banca. Am factura, garantie, tot ce trebuie de la magazin si cei care ma cunosc stiu foarte bine ca nu iau nimic din ceea ce nu imi apartine. Apoi, fac voluntariat pentru ca imi place. (Stiu ca e greu pentru unii de la noi sa inteleaga, dar in alte tari nu se mira nimeni). Nu castig nimic material din BW. Am avut multe altele de castigat: prieteni adevarati, oameni cu care impart ultima gura de apa din bidon cum se mai spune, cu care nu ma tem să merg oriunde. Dar ce legatura are incidentul in cauza cu BW?! Asta spune multe despre felul in care inteleg unii sa fie si sa se exprime. Ce dovezi aveti in sprijinul afirmatiilor voastre rautacioase? De ce faceti asta? Sunt multe de intrebat si de raspuns…dar trăim într-o lume în care sincer nu ma mai mira nimic.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

ten + 12 =