Acum citesti
De la prietenie la performanță: BikeXpert Racing Team țintește sus

A practica ciclismul în România de acum circa un deceniu sau mai mult era un mod sigur de a fi etichetat ca o ciudățenie a naturii care mai purta și colanți pe deasupra. Dar unii au fost mai încăpățânați și și-au urmat visurile și pasiunea până în pânzele albe și nu s-au lăsat până nu au întors povestea în favoarea lor. Telegrafic, cam aceasta este și istoria BikeXpert Racing Team, care intră acum în cel de-al doilea său an de existență oficială, cu temele bine făcute și cu aspirații care ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care îl iau pe „nu” în brațe.

bikexpert_team

Conferința de presă ținută azi a fost, poate, mai mult decât îndrăzneau să viseze pasionații de bicicletă care-și făceau veacul la magazinul BikeXpert din București acum câțiva ani. Un grup de prieteni, infectați cu virusul ciclismului, mai întâi și-au făcut o gașcă, pe urmă niște tricouri și pe urmă au trecut la oficializarea echipei. „Am încercat să susțin toate ramurile ciclismului prin intermediul magazinului AsSport și, pe urmă, BikeXpert și cred că am mișcat lucrurile în direcția bună” afirmă Mircea Florescu, omul care deține magazinul ce dă numele echipei. „În 2007, Daniel Anghelache câștiga Turul României pentru CS Dinamo București folosind o cursieră Kona, Răzvan Jugănaru, Marius Petrache și alții mergeau pe aceste biciclete la concursurile de mountain bike și oameni ca Viorel Ciupitu sau Mihnea Târcă mereu veneau de la întrecerile gravity cu un loc bun. Am vrut să fiu alături de acest sport de câte ori s-a putut” adaugă Florescu.

Forma actuală a echipei s-a schimbat considerabil față de versiunea în care apartenența se rezuma la tricouri identice. „BikeXpert are un nucleu de sportivi profesioniști, format din Alexandru Stancu, Daniel Crista, Angelos Georgiadis, Irina Dumitru și, pentru cursele care necesită licență, Marius Petrache, în jurul cărora se află amatorii” descrie schema, pe scurt, Cătălin Sprînceană, managerul echipei. „Totuși, cel mai semnificativ aport îl au amatorii de lângă noi care au contribuit la formarea echipei prin faptul că ei veneau cu inițiative, ei plăteau deplasările, ei aduceau mai mulți oameni cu această pasiune în grupul nostru” completează acesta.

Dar BikeXpert a mers cale lungă de atunci și acum beneficiază de sprijinul unor sponsori puternici. Pe lângă magazinul al cărui nume îl poartă, alături de ei sunt și Industrial MD Trading, grație bunăvoinței lui Horia Enciu. „Ciclismul este un sport în care, cu un buget rezonabil poți realiza atât de multe lucruri. Mă mir că alții nu sunt interesați, mai ales că văd grămezi de bani investite în sporturi cu rezultate discutabile” spune reprezentantul firmei care se ocupă de instalații de petrol și gaze. Alături de BikeXpert Racing Team mai sunt mulți alții, precum Endava, Isostar, Sidi, Rudy Project, Megapan, Urban și Cyclops, efectul sinergic fiind unul de natură să inspire încredere, dacă ne uităm la rezultate.

Doar în 2013, echipa a luat startul la 40 de curse, unde clasările pe podium au fost multe, 120 la număr, dar mai important este că multe rezultate bune s-au obținut în clasamentul rezervat sportivilor și sportivelor Elite. Cât despre anul acesta, triumful Irinei Dumitru de la Prima Evadare este o mărturie suficientă a potențialului pe care îl au în continuare tinerii „xperți”. Dar, după cum fără reticențe a subliniat Georgios Georgiadis, antrenorul echipei, nu e ușor. „Fiecare are caracterul său, e greu să îi aduci pe toți la același numitor comun, dar dacă mă uit de unde am plecat și unde suntem, nu mi-e frică de nimic”, spune grecul stabilit în România. „Cu toții trebuie să trecem peste greutățile de rigoare ale vieții, fie acestea slujbă, școală, alte lucruri care ne necesită atenția, ca să ne putem concentra pe performanță. Pe mine unul, obstacolele mă motivează. De exemplu, eu ajut echipa și din punct de vedere material, dar când am fost pe la alți potențiali sponsori, m-au întrebat dacă fug în Turul României. Eu le-am zis că încă nu și atunci m-au trimis la plimbare. Dar am de gând să văd tricourile BikeXpert în plutonul din Tur, atunci când se va ține” adaugă cel care este fratele antrenorului echipei naționale de ciclism a Greciei. „De asemenea, cred că Petrache, Stancu și cu Crista pot face o figură frumoasă în Turul Sibiului din acest an”.

Cât despre bicicletele folosite, echipa se va baza pe Cube Elite SL la mountain bike și pe Cube Litening Super HPC la șosea. „La mountain bike i-am dotat pe băieți cu vârful de gamă pentru că preponderent vor concura la aceste curse și, pe deasupra, aceasta este și configurația pieței. Sper să putem repeta schema și la șosea în scurt timp” menționează Mircea Florescu.

După cum știm cu toții, BikeXpert se ocupă și de organizare de evenimente și, pe lângă cele două ediții de Rocket Bike Fest din acest an, competiții cu scop caritabil, va mai materializa și o provocare montană 100%, BikeXpert Alpine Challenge. În plus, pe la finalul lunii iulie, la Pădurea Cernica de lângă București va avea loc un eveniment de ciclism dedicat familiilor, cu scopul de a familiariza părinții și copiii cu rigorile unei curse de ciclism. „Experiențele noastre ne-au arătat că la întrecerile de tip Family, copii sunt adesea nepregătiți din punct de vedere al echipamentului și al conduitei de concurs și acest lucru poate duce la accidente grave, ceea ce nu dorim”, adaugă același Florescu. ”Așadar, un eveniment menit să clarifice multe lucruri în acest sens cred că este binevenit, mai ales că e important ca cei mici să deprindă aceste subtilități încă de la o vârstă fragedă”. Dar intențiile privindu-i pe copii nu se opresc aici, BikeXpert Racing Team intenționând ca până anul viitor să aibă și o echipă de cadeți sau copii cu vârsta în jurul a 14 ani.”Nu mai avem pepiniere așa că în momentul de față în România sunt un număr constant de rideri de valoare. Trebuie să crească baza de selecție căci nu cred că ducem lipsă de talente” încheie patronul magazinului BikeXpert.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

8 + 3 =