Acum citesti
Adrian Popa: scrisoare deschisă către FRC

Textul din această scrisoare deschisă aparține în totalitate lui Adrian Popa și nu reprezintă punctul de vedere al FreeRider.ro.

adrian-popaDe 2 ani au inceput reformele la FRC, insa nu se vede mare lucru. Suntem o mana de oameni (ma refer la profesionisti si amatori cu pretentii), care stim cu ce se mananca sportul asta, care avem cunostinte tehnice, tehnici de antrenament, detalii despre nutritie etc. si am putea sa crestem toti in directia potrivita, insa uneori lasati impresia ca nu se vrea asta (sau se vrea doar a unora cu interese).
Va intrebati de ce nu se primesc bani de la MTS ? Ar fi si culmea. Nici noi cei implicati in sportul asta nu avem la dispozitie regulamente complete si competente, in schimb dezinformari sunt peste tot.
Sa incepem.

Draga FRC, eu Popa Adrian – ciclist amator (participant de 5 ani la curse), iau atitudine incepand de anul asta, nu mai accept impresii, dezinformari si lipsa transparentei din partea FRC/organziatorilor de curse/riderilor “cunoscatori”. Vezi cazul Faget Maraton, cand organizatorul “a uitat” sa precizeze ca a a taiat din premierea celor de pe podium.
Spuneti peste tot “sustineti juniorii! Ei sunt viitorul!” dar voi ce faceti? Sau mai bine zis, ce nu faceti: nu le faceti categorie speciala la curse, nu le acordati premii, nu ii MOTIVATI. Vorbe multe, ca in politica.

Punctul 1: Afilierea la federatie

Eu si cu Gheorghe vrem sa ne facem Club Sportiv. Vin la dumneavoastra si va intreb, ce trebuie sa fac ca sa ma afiliez si care sunt BENEFICIILE? Am inteles ca trebuie sa vin sa va dau dumneavoastra vreo 500 de lei ca sa fiu afiliat cu drept de vot. Ok, cu ce ma ajutati dumneavoastra? Cu niste regulamente incomplete, cu “sfatuirea” in organizarea curselor, am un drept de vot si dreptul de a avea sportivi licentiati indiferent de natura(elite/amatori/juniori). Altceva ?

Acelasi eu si cu Gheorghe, cu nou infiintata asociatie “ACS Padurenii “ vrem sa facem si noi o cursa, ca asa se poarta, nu?! De ce as organiza o cursa sub FRC? Daca oricum se poate si fara. Si am scutit 500 de lei. Sustinerea organizatorilor de catre FRC este minora, sau nu exista. Ma insel? Va rog lamuriti-ne, suntem cativa care am vrea sa stim lucrurile astea.

Cu ce sprijina FRC cluburile noi infiintate in caz ca acestea se afiliaza? Cu ce ajuta FRC cluburile care organizeaza curse?

Punctul 2: “CUPA NATIONALA LA MTB”

Ati aruncat in joc, in urma cu 2 ani aceasta “Cupa”, dupa modelul vestic. Au trecut 2 ani, nimic. Care-i treaba? N-aveti bani? N-aveti sustinere? Va fac eu repede un plan.

Alegeti 5 curse a caror organizare este buna. Vorbiti cu organizatorii, sa va lase sa ii premiati si pe cei 3-6-9-20 de sportivi care au castigat in cadrul “Etapei de CN”. Le cereti o taxa modica celor care vor sa participe la aceasta “Cupa a Romaniei” per etapa. Premii de etapa sa nu existe, ci doar diplome si medalii. Cu sumele stranse din inscrierile la „Cupa Romaniei“ sa se faca o premiere la ultima etapa. Sa se premieze echipa cu cele mai multe puncte, sa se premieze Juniorii, Fetele si Elitele de pe podium. SUBSTANTIAL.

Stim cu totii ca la sfarsitul toamnei iti vine bine o mana de bani, sa poti merge linistit o saptamana in cantonament.
Si uite asa m-am facut manager la FRC. Oamenii din sportul asta sigur mai au idei, nu sunt singur.

Punctul 3: Licentiere Amatori

Anul trecut ati luat decizia de a creea licenta pentru amatori. Misto, am zis eu si inca o mana de oameni, in sfarsit avem si noi recunoastere si suport. Dar nu. Ati creeat o metoda de a stoarce niste banuti de la niste oameni pasionati.

Ce ne oferiti? Posibilitatea participarii la Campionatele Nationale de Amatori (3, 4, 5 la numar), asigurare in caz de accident. Personal detin asigurare dinaintea infiintarii acestei “Licente”. Alte beneficii?! Anul trecut am platit cei 70 de lei, pentru ca am vrut neaparat sa ma dau la CN XCO. Ma asteptam sa mai faceti ceva in directia asta, am ramas cu asteptarile.
Anul asta trebuie sa ne convingeti ca nu e doar o teapa.

Subsemnatul Popa Adrian, autointitulat Manager FRC vine din nou cu niste propuneri.
Obligarea Cluburilor organizatoare de curse urmatoarele:

  • Creerea categoriei Incepatori (actual Amatori , Hobby sau mai stiu eu ce nivel).In cadrul acestei categorii se vor inscrie masele de oameni, care luni dimineata merg la job cu zambetul pe buze si abia asteapta sa ii povesteasca colegului ce patanii a mai trait in week-end la cursa.
    Premierea celor mai buni rideri cu diplome, medalii, cupe. Cei mai multi din aceasta categorie oricum sunt deja multumiti cu ce au primit in pachetul de inscriere.
    Incepatorii ambitiosi sau cu pretentii mai mari, vor trece la urmatoarea categorie.
  • Creerea categoriei Amatori Licentiati.

In cadrul acestei categorii vor intra aproximativ 4-500 de ciclisti amatori din tara, care au un job dar sacrifica destul de mult timp pentru a realiza un minim de 3-4 antrenamente pe saptamana.
De aici FRC va scoate o gramada de bani! Iar incepatorii vor fii multumiti ca nu vor mai fi nevoiti sa se “bata” cu Amatorii Licentiati pentru un loc pe podium.
Chiar si Amatorii Licentiati vor fi multumiti ca nu vor mai fi incurcati de masa de oameni incepatori.
Sustinerea acestei categorii de sportivi cu premii in bani/produse/medalii.
Cei mai multi dintre noi nu avem nevoie de cupe in valoare de 50 de lei si tricouri in valoare de 50 de lei, vouchere la nu stiu ce magazine (nici macar de profil). Avem nevoie de cei 100 de lei pentru a ne acoperi o parte din cheltuiala cursei (deplasare/cazare/inscriere), nefiind rideri ELITE, sponsorii/cluburile nu ne pot asigura tot (poate nici macar jumatate) sau cei care pot prefera sa isi sustina ELITELE (mi se pare logic).

  • Categoria ELITE

Obligarea Cluburilor organizatoare de curse sa sustina toate categoriile de sportivi legitimati.
Aici ma refer la Juniori Elite, U23 Elite, Feminin.
Obligarea Cluburilor cu sportivi Elite sa isi inscrie sportivii la categoria lui, sau la o categorie superioara, iar in cel mai rau caz cel care nu are categorie sa stea acasa. IN NICI UN CAZ LA O CATEGORIE INFERIOARA.
Sustinerea financiara la acest nivel este acceptabila, insa se poate si mai bine.

Punctul 4: Premierea la curse

Sunt sigur ca multi dintre voi ati participat la curse in afara, am avut si eu privilegiul asta anul trecut. Reactia mea: Wow, vai de capu nostru!
Cum terminau primii 10 de la o anumita categorie, de la un anumit traseu… PREMIERE, toti oamenii cu voie buna, impresii la cald, intr-un cuvant: SUPER.
Nu vreau sa va spun cat de dezamagiti si nervosi au fost sportivii straini cand au aflat ca trebuie sa astepte 4-5 ore pentru a-si ridica premiul obinut la FAGET. De ce, va intrebati ? PENTRU CA NU SE PRACTICA.

Cu ce ma sustine FRC daca eu devin acum ELITA? Care-mi sunt beneficiile?
Cu ce sustine FRC cresterea ciclismului profesionist in Romania?

Din cei 2-300 de amatori care se bat pentru podium in fiecare week-end, sigur sunt 50 care ar vrea/ar putea sa devina ELITE, dar cand vad in ce fel sunt sustinuti sportivii si ce conditii li se ofera prefera sa fie Amatori-Profesionisti.

De ce FRC lasa loc de interpretari cand furnizeaza un REGULAMENT ?
Vezi cazul de acum o luna (CN XCE) cand in calendarul de pe site-ul federatiei aparea CN XCE-ELITE/JUNIORI/AMATORI iar in regulamentul particular nu specifica nicaieri care sunt categoriile admise la start. Erau mentionate urmatoarele:“ sportivii peste 16 ani sunt acceptati la start “;“sportivii ELITE trebuie sa aiba legitimatie UCI valida”.  ATAT.

Va rog luati atitudine, noi ne-am cam saturat de vorbe. Tinta mea este sa devin ELITE, sa vedem daca ma convingeti. Nu vreti sa ma convingeti pe mine? Nu e nicio problema, raman amator. Dar nu voi mai participa la 15-20 de curse in Romania ci voi merge la 2-3 curse in afara.

Criticile din aceasta postare se vor a fi constructive, pentru ca spre deosebire de voi eu respir ciclism, si vreau sa iesim odata din epoca de piatra.
Daca voi fi luat in ochi rai si la bani marunti va rog, dupa curse.

Multumesc pentru atentie.

Adrian Popa

Răspunsul Federației poate fi citit aici.

Vezi Comentarii (3)
  • Stimate Adrian Popa ești de un amuzament feroce!
    Ai impresia că FRC este așa o instituție a statului care îți dă ție ceva ca să devi sportiv ELITE?
    Fugi și citește statutul FRC și pe urmă scrie câte scrisori vrei.

    PS: trebuie să fie tâmpiți să răspundă la o aberație de genul acesta, o scrisoare scrisă de un om care amestecă concursurile cu federația și regulamentele competițiilor cu regulamentele FRC.

    PS2: Chiar faci concursuri fără aviz de la o federație de specialitate? Poate la tine ăn curte. pe un teren public nu prea cred!

  • Adriane, da-i inainte pt ca intodeauna e loc de mai bine ! Nu te lasa si nu te duce afara…doar nu vrei sa ne abandonezi si tu ca aia de la ultima evadare, nu ?

  • @ Cosmin Nae … peste jumatare din concursurile organizare in tare se intampla fara avizul/acordul federatiei , si pe teren public. Acest lucru nu trebuie crezut , este o realitate.

    cheers

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

sixteen − 12 =