Acum citesti
Ziua Fără Mașini 2012: Unde și când se întâlnesc bicicliștii din România

Ne aflăm în plină Săptămână Europeană a Mobilității, un demers îndreptat spre informarea locuitorilor acestui continent că deplasarea în oraș se poate face și fără automobilul personal. Astfel, beneficiile sunt evidente: mai puține ambuteiaje, mai puțină aglomerație, mai puțină poluare și mai mult timp câștigat. În România se organizează deja de câțiva ani manifestări în cadrul evenimentului, cu un ecou mai mult sau mai puțin puternic. Faptul că comunitatea de bicicliști autohtoni este în continuă creștere cântărește tot mai greu în ochii autorităților locale, iar Ziua Fără Mașini (22 septembrie) este prilejul ideal de a demonstra numărul celor care “s-au convertit” la deplasarea pe două roți. În continuare, îți prezentăm orașele unde au fost anunțate întâlniri ale bicicliștilor.

Arad – Ziua de 22 septembrie va fi celebrată printr-o întâlnire ce va avea loc la ora 17 în Piața Avram Iancu. Pe urmă, se va porni într-o plimbare de circa o oră după care se ajunge din nou în aceiași piață unde are loc o tombolă cu premii în îmbrăcăminte și accesorii pentru biciclete. Mai multe detalii aici. 

București – Parcul Herăstrău, intrarea dinspre Arcul de Triumf, va fi locul de întâlnire al bicicliștilor din Capitală, la ora 17. La ora 17.30 este programată o plimbare pe ruta Parcul Herăstrău – Bulevardul Kiseleff – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Bulevardul Aviatorilor – Parc Herăstrău (Restaurantul Pescăruș). Mai multe detalii pot fi găsite aici.

Cluj-Napoca – Tot la ora 17, bicicliștii își vor da adunarea în Piața Unirii, urmând a pedala pe ruta Piața Unirii, Bulevardul Eroilor, Calea Dorobanților, Strada Teodor Mihali, Strada Aurel Vlaicu, Bulevardul 21 Decembrie 1989 ca să ajungă din nou în Piața Unirii. Restul detaliilor aici.

Sibiu – Locuitorii orașului cu cele mai multe piste pentru biciclete vor putea să ia parte la întâlnirea ce are loc în Parcul Sub Arini, la ora 17. Nu a fost stabilit un itinerariu clar al defilării pe două roți, dar mai multe despre acest lucru poți afla de aici.

Slobozia – Deși este recent apărut pe harta acestor tipuri de manifestări, orașul din Bărăgan va avea parte de un marș al bicicliștilor, care se vor întâlni la ora 17 în fața Stadionului Municipal 1 Mai. De acolo vor străbate traseul Bulevardul Matei Basarab, Strada Gării, Bulevardul Unirii, Bulevardul Chimiei, Aleea Tipografiei, Strada Dobrogeanu-Gherea pentru a se opri în Parcul Mare. Alte informații pot fi găsite aici. Aceste 5 întâlniri sunt organizate de Clubul Bicicliștilor, cu ajutorul autorităților locale, dar și al altor organizații.

Botoșani – Ziua Fără Mașini va fi celebrată oarecum atipic, printr-un maraton de mountain bike, Maratonul Nordul Moldovei. Startul și sosirea vor avea loc în curtea moșiei ”Cai de Vis”, din localitatea Vârful Câmpului, județul Botoșani. Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina competiției.

Iași – IașiBike, clubul care se ocupă aproape de tot ce ține de bicicletă în Capitala Moldovei, invită pasionații mersului pe două roți la o plimbare. Aceasta va începe la ora 17.00 de la Palatul Culturii, pe traseul: Palat – P. Ros – Sos. Națională – Podul de Piatră – Bazar – P. Ros – Primăverii – T. Vladimirescu – Splai Bahlui Stâng – Gara – Str. Arcu – Piața Unirii. Organizatorul pregătește și un concurs cu premii, dar pentru mai multe detalii va trebui să accesezi pagina clubului. Ah, și ține cont că participanții la marș sunt îndemnați să poarte un tricou alb.

Târgu Mureș – Fundația Comunitară Mureș și Asociația unDAverde organizează o întâlnire la ora 15 în Piața Victoriei. Traseul nu a fost stabilit încă, dar plecarea pe străzile orașului va avea loc la ora 16.

Oradea – ProBikers Bihor pune la cale o nouă Masă Critică ce speră să strângă câteva sute de participanți. Întâlnirea are loc la ora 17, în Parcul Magnoliei, iar primii 200 de participanți vor primi veste reflectorizante. 30 de minute mai târziu se va porni pe traseul Parcul Magnoliei – str. Transilvaniei – B-dul. Dacia – P-cul Petofi – str. Republicii – B-dul G-ral G. Magheru – str.Independentei – Primaria Mun. Oradea (ridicarea bicicletelor în aer) – str.T.Vladimirescu – str. Principatelor Unite – str. Calarasilor – B-dul Decebal – str C.Coposu – str.Transilvaniei – Parcul Magnoliei. După revenirea în punctul de plecare, cei care au luat parte la eveniment vor primi băuturi răcoritoare din partea organizatorilor.

Bistrița – Chiar dacă nu va fi organizat un marș propriu-zis al bicicliștilor, Primăria Bistrița va restricționa traficul auto în centrul orașului, unde va instalastandul Europe Direct ce va avea materiale de informare asupra beneficiilor mersului cu bicicleta. Vor avea loc și două concursuri, „Seniorul bicicliştilor”, care îi va premia pe cei mai în vârstă 3 bicicliști care vor pedala în data de 22 septembrie, și “Bistriţa fără autoturism”, un concurs de desene pentru copii.

Satu Mare – Duminică, 23 septembrie 2012, se va organiza o amplă acţiune de promovare a mersului pe bicicletă. Participanții vor parcurge pe două roți drumul până la granița cu Ungaria, pe pista de biciclete amenajată pe malul drept al Someșului. Întâlnirea va avea loc la ora 9 pe platoul din Centrul Nou. La locul de întâlnire va avea loc o dezbatere publică privind realizarea alternativei ecologice de transport.

Brăila – Nici Primăria Brăila nu se lasă mai prejos și organizează în data de 22 septembrie o întâlnire a bicicliștilor. Bicicliştii se vor întâlni la ora 10.20 în Bariera Călăraşilor pe strada Franceză, iar la ora 10.30 se va da startul de la Strada Franceză, spre Piaţa Independenţei, vor trece prin Piaţa Traian, pe Calea Galaţi, Strada I.L. Caragiale, B-dul Al. Ioan Cuza, până în Parcarea Primăriei.

Vezi Comentarii (5)
  • O precizare – La Cluj-Napoca anuntase in august CCN ca face, ca de obicei, de 22 septembrie o editie speciala a Marsului Biciclistilor Clujeni (a 60-a din seria lunara inceputa in septembrie 2007), dar la inceput de septembrie a aparut pe Internet un anunt de la Clubul Biciclistilor -Sucursala Cluj un anunt ca si ei organizeaza un asemena mars, cu plecare din acelasi loc, la alta ora. Dupa o serie de discutii intre CCN si CB s-a decis sa se organizeze in comun un singur mars, cu plecare din p-ta Unirii la ora 17.00. Se va posta pe Internet anuntul actualizat, care va inlocui cel din linkul indicat in articol.

  • In Sibiu e vrajeala. Traseul se va face pe pista de biciclisti care trece prin padure! Se va transmite un mesaj clar soferilor, adica sa parcheze in continuare pe pista de biciclisti.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 + one =