Inregistrare | Autentificare | Parola uitata?                                           
Ghidul gelurilor energizante
Pe măsură ce devii tot mai cuprins de microbul ciclismului și începi să fac ...
Cursul de mecanică revine
La cererea voastră vom relua cursurile de mecanică, pe care le putem susține ...
Home-trainer și rulouri: Modele, prețu...
Iarna și-a intrat în drepturi, dar nu acesta ar trebui să fie principalul mob ...

FreeRider.ro > Teste > Frane > Discuri hidraulice > Shimano Deore M615 (2014)


Shimano Deore M615 (2014)

Free Rider 8 April 2014 8
 • Calitate
 • Franare
 • Greutate
 • Pret
 • Greutate (d. 180mm) 425 grame
 • Pret 360 Lei
 Pret valabil la data efectuarii testului

Noua serie a frânelor Shimano Deore, botezată cu numele de cod M615, a suferit câteva modificări pentru noul sezon. Când Shimano produce frâne noi, te întrebi cum oare mai pot îmbunătăți un produs care oricum este foarte bun. Modelul anului 2014 ne arată că se poate.

Vizual, se pot remarca unele modificări de ordin estetic: capacul de sus al manetei are o formă ușor diferită, calitatea materialelor a mai crescut – dar nu suficient încât să impresioneze, iar etrierul are o altă formă. Faptul că materialele sunt mai de calitate nu poate reprezenta decât o veste bună, cu toate acestea nu te aștepta să le egaleze pe cele ale frânelor din gama XT. Instalarea se face la fel de facil, manetele fiind dotate cu o clapă de prindere cu piedică, ce trebuie acționată la instalarea acestora pe ghidon. Reglajul etrierului este de asemenea facil, cei de la Shimano optând pentru două șaibe ce ajută la reglaj și nu 4, așa cum suntem obișnuiți la frânele Avid. Discurile de pe bicicleta de test, proveneau de la Shimano, noul model SM-RT66 (Deore, SLX), ambele cu un diametru de 180mm.

Noua construcție a etrierului pare a fi responsabilă pentru performanțele mai bune a acestor frâne. Nu mai sunt la fel de brutale precum predecesoarele sale, însă au multă forță de frânare cu o modulație încântătoare. De fapt, diferențele între frânele din gama Deore și SLX sau XT au devenit atât de mici, încât dacă le utilizezi legat la ochi, nu vei ști niciodată cu siguranță ce model folosești. Diferența se face la capitolul greutate și la materiale, dar în ceea ce privește forța de frânare, performanțele se învârt în jurul acelorași valori.

Acționarea manetei se poate face foarte facil cu ajutorul unui singur deget, sistemul ServoWave fiind responsabil pentru creșterea de putere semnificativă atunci când plăcuțele ating discul. Maneta este ergonomică și oferă un sprijin foarte bun pentru deget.

Pe scurt, noile Deore M615 sunt un set de frâne complet, care nu lasă loc de comentarii. Pot deveni zgomotase în condiții de umiditate sau poate că sunt ceva mai grele decât concurenții principali, dar acestea sunt detalii în comparație cu prestațiile din teren. Prețul este de asemenea foarte bun. Cel recomandat este de aproximativ 80 de euro, dar pot fi găsite pe anumite site-uri cu reduceri chiar și de 30%. Trebuie să mai pui în calcul și achiziționarea discurilor, iar pentru că noile Deore merită, îți recomand cu căldură un set de disc-uri Shimano Ice Tech.

Esential

 Modulație mai bună decât modelul precedent, foarte potente, manetă ergonomică, instalare facilă

 Mai grele decât competitorii principali, unele plastice de pe manetă

Alternative cu un cost asemanator:Unde gasesc acest produs? Nu exista niciun magazin disponibil...
Importator in Romania Nu exista niciun importator disponibil...

Rămâi la curent cu ultimele noutăți. Abonează-te la newsletter!

Ai intrebari despre biciclete sau componente? Le asteptam pe forum !

8 comentarii »

 1. radu 8 April 2014 at 9:02 pm -

  Greutatea este impreuna cu disc si cele 6 suruburi? si daca este vorba de frana pe fata sau pe spate, care stim ca are o conducta mai lunga si in consecinta o greutate mai mare


 2. Free Rider 9 April 2014 at 12:14 am -

  Frâna de față, 6 bolt.


 3. Alex V. 10 April 2014 at 7:23 pm -

  Super! A venit la tanc, pentru mine, acest review! Multumiri!


 4. shine 25 November 2014 at 4:34 pm -

  Acest model inlocuieste modelul Shimano Deore BR-M596 ?


 5. Florian 17 December 2014 at 1:38 pm -

  Modelul M615 nu inlocuieste M596 in opinia mea ci este mai bun din toate punctele de vedere. As zice ca sunt franele cu cel mai bun raport calitate-pret de pe piata. Presteaza excelent in toate conditiile si modulatia e foarte buna. Nu au finetea franelor din gama de sus dar nu sunt mai prejos ca si putere de franare. Le-am montat pe 2 biciclete si functioneaza ireprosabil.


 6. cristi 24 December 2014 at 10:58 pm -

  Stie cineva ce greutate are setul (frana fata + spate) fara discuri? Multumesc


 7. emanuel 14 January 2015 at 10:05 pm -

  Imi puteti spune ce fel de rotor trebuie si ce marime trebuie pentru M615?


Lasa un raspuns »
*