Acum citesti
Traseu – Cozia MTB, traseul de concurs

Săptămâna aceasta îţi recomandăm un traseu de parcurs la poalele munţilor Cozia, pe malul stâng al Oltului, vis-a-vis de Călimăneşti. Este traseul de concurs, tura scurta, a maratonului de ciclism Cozia MTB. Tot timpul la Freerider am spus că evenimentele de acest gen, concursurile de ciclism, sunt practic pretexte pentru cicloturism. După ce participi la concurs alături de prieteni şi familie revii în zonă cu următoarea ocazie pentru a parcurge acelaşi traseu, sau de ce nu cu variaţii mai mari sau mai mici, alături de familie şi prieteni.

Traseul scurt de la Cozia MTB este destul de provocator şi, pentru cei mai puţin antrenaţi, s-ar putea dovedi destul de dificil. Plecarea este din satul Jilbea Veche şi dacă la început este puţin la vale în continuare este la deal în urcare susţinută pentru aproximativ 4 km. Vă încurajăm să nu vă descurajaţi şi să nu renunţaţi la traseu chiar dacă aceşti 4 km i-aţi făcut poate în întregime pe lângă bicicletă, împingând, pentru că aveţi la dispoziţie întreaga zi, traseul are o lungime de doar 32 km, iar peisajele de pe parcursul său merită cu siguranţă tot efortul.

traseu cicloturism cozia jilbea 03Chiar la începutul traseului vei avea un magazin sătesc de unde te poţi aproviziona cu cele necesare pentru tură. După care începe urcarea, aşa cum am spus. După cei 4 km de urcare mai dificilă se continuă tot în urcare până pe la km 6 însă deja aici rampa nu mai este mare plus că traseul alternează mult şi cu coborâri scurte.

Dacă ne uităm pe profilul traseului vedem că tura este alcătuită din 3 urcări principale cu maxime pe care le întâlnim la kilometri 6, 13 şi 22. Ştiind acest lucru îţi va fi mult mai uşor să parcurgi distanţa. Traseul trece prin satele de la poalele munţilor şi peste păşunile înverzite, iar tu vei pedala pe toate suprafeţele de rulare de la asfalt la pietriş, pământ şi iarbă. De menţionat este faptul că dacă a plouat înainte sau în timpul turei porţiunile umbroase din pădure vor fi destul de înnoroite.

traseu cicloturism cozia jilbea profil altitudineTrebuie să ţii minte că sunt câteva zone de drum pe coborâre unde vei pedala în viteză pe pietriş destul de instabil. Cei cu mai puţină experienţă trebuie să adapteze viteza pentru a evita derapajele şi ieşirile în decor.

În cele din urmă de la km 22 avem doar coborâre până înapoi în Jilbea Veche, dar ce coborâre! Din nou cei mai puţin avansaţi vor trebui să-şi ţină în frâu entuziasmul pentru a încheia tura cu bine. Coborârea se desfăşoară pe poteci de pământ şi iarba şi prin văiugi întunecoase, o adevărată aventură!

La final, odată ajuns în satul Dăieşti, vei reintra pe asfalt de unde mai ai încă 5,2 km pe plat până în Jilbea Veche. Majoritatea traseului este off-road aşa că este bine să ai la tine toate sculele necesare în cazul în care tu sau cineva din grup are o pană sau defecţiune mecanică.

Statistici traseu (Google Earth):
Lungime: 32 km
Diferenţă de nivel: 1.306 m
Timp de parcurgere: 3-5 ore
Altitudine maximă: 798 m
H maxim traseu: km 22
Rampă medie / maximă: 7,4% / 27,6%
Izvoare: 1 plus magazine în sate
Download track şi puncte de interes

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

9 − eight =