Acum citesti
Test – mănuși fără căptușeală Northwave Skeleton Original

Mănușile pentru ciclism sunt o parte importantă a echipamentului nostru. Există cicliști care preferă să pedaleze fără așa ceva din varii motive, însă majoritatea preferăm un „intermediar” între mâini și ghidon. Sunt importante pentru că au mai multe roluri. Pe de o parte amortizează vibrațiile venite de la drum și oferă mâinilor mai multă aderență pe ghidon. Pe de altă parte oferă protecție dacă ai ghinion și te alegi cu o căzătură.

Mănușile Northwave Skeleton Original sunt însă speciale întrucât pe palmă nu au căptușeală, acea parte mai groasă care protejează în caz de căzătură sau care amortizează vibrațiile. Ok, tocmai s-au dus pe apa sâmbetei două din atributele pe care tocmai le-am anumert mai sus. Vom vedea însă în continuare dacă chiar așa este sau se poate trăi și fără acel material gros în palmă.

Northwave Skeleton Original au câteva specificații demne de luat în seamă, cum ar fi materialul din care sunt construite și anume pielea întoarsă AX Suede® pentru palmă. Materialul ajută mult la rezistența în timp, lasă pielea mâinii să respire și este foarte moale și confortabil. În partea de jos  a degetelor, pielea Suede are o serie de perforații care ajută la ventilație. Partea superioară este textilă, subțire și foarte elastică, deci confortabilă și la fel de permisivă cu transpirația. Pe degetul mare avem un „prosop”, o zonă cu material moale din microfibră, folositor dacă vrei să ștergi nasul sau fruntea de transpirație.

Palma prezintă foarte multe printuri cu silicon aderent. Asta mi se pare una din cele mai utile specificații ale mănușilor. Odata ce ai prins ghidonul cu mâna echipată cu Northwave Skeleton Original, nu se mai mișcă nimic dedesubt, chair dacă strângerea nu este fermă.

Strângerea pe încheietura mâinii nu se face cum ne-am obișnuit, cu ajutorul unei curelușe velcro, ci direct cu o manșetă elastică din Lycra. Este ok sistemul ăsta, confortabil în primul rând. Pe de altă parte scoți mănușa mai greu de pe mână. De cele mai multe ori nu reușeam să o scot decât dacă trăgeam de ea și o scoteam pe dos. Mănușa este echipată cu o „limbă” de care poți trage fie când pui mănușa pe mână fie te ajută să o scoți. Toate acestea fac ca Northwave Skeleton Original să fie și foarte ușoare, doar 37 grame perechea.

Pe traseele de mtb și cursieră unde le-am testat, am simțit mănușile plăcut pe mână. În ciuda absenței căptușelii groase din palmă, nu am simțit disconfort. E drept însă că înclin să consider aceste mănuși mai potrivite pentru cicliști decât pentru bicicliști. Cu alte cuvinte fiind mai subțiri, este evident că oferă mai puțin confort decât mănușile tradiționale, iar un biciclist amator este posibil să aprecieze mai mult mănușile cu multă căptușeală.

Le văd însă perfecte pentru cursieră și cred că sunt dedicate cicliștilor cu experiență care au toleranță mai mare la disconfort. Fiind mai subțiri beneficiezi de un contact mult mai „intim” cu bicicleta. Simți tot ce îți transmite terenul și bicicleta și în consecință poți reacționa imediat. Este la fel ca la mașinile de Formula 1 sau la hypercar-uri unde scaunul șoferului are puțină sau deloc căptușeală din aceleași motive, pentru a transmite șoferului tot feedback-ul venit de mașină. Aceste mănuși sunt potrivite și pentru cicliștii care obișnuiesc să concureze, antreneze sau pedaleze fără mănuși. Fiind atât de discrete aproape că nu le simți pe maini. În schimb aderența pe ghidon/ghidolină oferită este extrem de puternică.

Din aceste motive consider mănușile fără degete și fără căptușeală Northwave Skeleton Original potrivite pentru sezonul estival și absolut perfecte pentru concursurile de ciclism șosea, antrenamentele serioase sau turele rapide pe cursieră alaturi de prieteni. Sunt bune și pentru mtb, dar nu le-aș pune primele pe listă. Sunt potrivite și pentru amatorii care doresc să treacă la următorul nivel în relația cu bicicleta lor.

  • Material palmă: piele întoarsă AX Suede®
  • Material superior: textil
  • Printuri aderente din silicon pe palmă
  • Perforații suplimentare în palmă pentru aerisire
  • Manșetă elastică din Lycra
  • Ealsticitate pe 4 direcții
  • Prosop din microfibră pe degetul mare
  • Greutate: 37g / pereche
  • Preț la data publicării testului: 149 lei
  • Importator: BikeFun
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × two =