Acum citesti
Spray autoapărare împotriva animalelor sălbatice: variante

Am vorbit în trecut despre spray-ul împotriva câinilor agresivi, însă de data aceasta vom vorbi despre spray-ul serioase, de folosit împotriva animalelor sălbatice, în speță urșii. Cum o întâlnire cu un urs nu poate fi un moment prea plăcut (exceptându-i poate pe urșii gunoieri din preajma orașelor), este bine să fii pregătit pentru această situație. Variante ar fi destule, însă puține sunt la fel de eficiente precum spray-ul. Chiar și pasionații de hiking din State, tot spray-urile le recomandă, în detrimentul armelor de foc, cu gaz comprimat, taser-ului electric sau al altor arme pe bază de curent. Dezavantajul celor enumerate mai devreme este faptul că trebuie să ochești la fix, ceea ce este puțin probabil dată fiind situația care te pune sub presiune, iar un foc ratat nu înseamnă altceva decât că întărâți animalul și mai tare (studiile din State ne arată statsitic că spray-ul oprește 92% din atacurile urșilor, pe când armele de foc, doar 50%). Petardele sunt de asemenea o variantă mai puțin viabilă, deoarece durează mult până le scoți, până le aprinzi și până ajung să producă un sunet puternic.

Mare și puternic: așa arată un spray împotriva urșilor de la Mace, cel pe care-l dețin în prezent.

După ce am studiat foarte mult această tema, am ajuns la concluzia că spray-ul mare, cu jet puternic și dispersant, este singura variantă de luat în seamă. Iar pentru animalele sălbatice, precum ursul, este necesar nu doar un recipient mare, dar și un jet suficient de puternic încât să ajungă la 10-12 metri. Două dintre spray-urile disponibile în România le-am avut deja în 2018 și o să vi le prezint în acest articol.

Walther Pro Secur Bear Defender

Este varianta mai scumpă, acesta fiind disponibil pentru aproximativ 400 de lei. Este livrat în amlbalaj de plastic transparent, cu toc și bineînțeles cu siguranță pentru clapeta de acționare. Are o capacitate de 225ml, o greutate de 310 grame și o înălțime de 217mm, așadar destul de măricel. De preferat să fie stocat undeva în rucsac, în buzunarul de la spate sau pe buzunarul despre prinderea de peste torace, ca să fie la îndemână (doar în cazul în care dimensiunea respectivului buzunar vă permite). Este recomandat să-l fixați bine, căci fiind greu, la vale peste denivelări poate să sară foarte ușor.

Acesta este Walther-ul, mai scump decât cel de la Mace. Degetul arătător se introduce prin inel, iar degetul mare acționează clapeta.

Concentrația de piper este de 2%, suficient pentru animale care oricum au mirosul mult mai fin. Este de altfel și concentrația maximă pe care o poți folosi legal pe animale. Secretul constă în jetul puternic și norul care este pulverizat, acesta fiind primul factor care sperie animalul. L-am folosit doar pe câinii de stână, mai ales când au atacat în grupuri mari (de peste 6 câini). Chiar și în situația în care am fost înconjurat de 14 câini, în luna august a acestui an, spray-ul a funcționat de minune, fiind necesare doar două jeturi. În total, după 10 jeturi, puterea spray-ului a scăzut simțitor. La ultima întâlnire cu câțiva câini de stână deosebit de agresivi, spray-ul nu a mai avut același efect, jetul fiind diminuat semnificativ. În cazul întâlnirii cu un urs, este recomandat să descarci toată cantitatea de spray din tub, pentru propria-ți siguranță.

Dacă vei folosi acest spray împotriva vântului, vei avea surpriza plăcută să vezi cum puterea jetului va pulveriza conținutul spre țintă, ce-i drept nu la potențial maxim. Însă față de spray-urile de mici dimensiuni, acesta este mult mai funcțional. Dacă bate vântul spre tine cu siguranță vei primi și tu ceva substanță în ochi, ideal ar fi să clătești rapid cu apă și să aștepți un pic până ce dispera usturimea. Poți să-ți mai simți nasul sau gâtul iritat.

Mace Bear Spray

Pentru că acest gen de spray constă mult și se consumă rapid, am decis să achziționez ulterior unul mai ieftin: Mace Bear Spray. Acesta costă 275 de lei, așadar semnificativ mai ieftin, în condițiile în care este o idee mai ușor (260 de grame), are același sistem de acționare pe care l-am descris mai sus, cu aceeași concentrație de piper. Și acesta are o rază de acțiune de 10m, iar în principiu face exact același lucru precum Walther-ul, iar dimensiunile sunt similare.

Atât spray-ul de la Walther cât și cel de la Mace au o siguranță legată cu un colier din plastic de spray, ca să nu-l pierzi. Nu trebuie tăiat colierul pentru a scoate piedica!

Iată cum funcționează:

Iar aici se poate vedea raza de acțiune mai bine (din lateral):

https://www.youtube.com/watch?v=oPKkBS4f4bc

Ce mai trebuie să știi

Spray-ul de urs nu este recomandat pentru utilizarea pe oameni. Dacă te întâlnești cu câțiva bandiți pe munte și nu ai încotro, desigur că-l vei folosi, însă asigură-te că nu golești tot tubul pe ei. Acest spray este eficient pentru orice ființă vie, iar simplul fapt că îl ai la tine, îți dă un sentiment de siguranță. Nu recomand să-l folosești din prima când vine vorba de câini, oprește-te și negociază cu ei. Dacă sunt însă prea mulți și te atacă direct, este posibil să nu mai ai altceva de făcut decât să-l folosești. Un singur jet pentru cel mai vocal dintre ei (leader-ul haitei) este suficient pentru ca ceilalți să fugă. Nu pulveriza fără sens către toți câinii și încearcă să te poziționezi în direcția vântului dacă situația o permite. Împotriva vântului, s-ar putea ca ceva substanță să ajungă și la tine, dar cum spuneam mai sus, îți poți clăti ulterior ochii cu apă. Și oricum, va ajunge mai puțină decât în cazul spray-urilor mici, cu rază de acțiune redusă.

Alte variante mai sunt taser-ul care produce un sunet foarte puternic și poate speria animalul (de principiu funcționează doar la câini – în cazul urșilor s-ar putea să-i întărâte mai mult) sau spray-urile cu gel, dar pentru care trebuie să fii un foarte bun țintaș – drept care nu-l recomand.

Vezi Comentarii (4)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

5 × two =