Pedalezi înapoi şi avansezi

0

Observaţi ceva ciudat la bicicleta din imagine? Dacă te uiţi la transmisia ciudată atunci ai nimerit-o. Sistemul retro-direct presupune două pinioane care nu au nevoie de shiftere, schimbătoare sau butuci cu viteze interne pentru a te propulsa la viteze diferite.

transmisie Retro-Direct 6 transmisie Retro-Direct 5

Ce pare a fi un schimbător spate greşit instalat este de fapt scripetele sistemului retro-direct care redirecţionează lanţul înapoi către al 2lea pinion.

transmisie Retro-Direct 4 transmisie Retro-Direct 3

Poate va întrebaţi care este rostul unui astfel de sistem. Dacă pedalezi înainte învârţi un pinion, cel mare, iar dacă pedalezi spre spate învârţi celalalt pinion, cel mic. Aşadar iată cum obţii două viteze fără să ai schimbător spate.

transmisie Retro-Direct 7 transmisie Retro-Direct 1

Deşi au existat astfel de sisteme şi înainte de secolul 20, compania franceză de biciclete Hirondelle a fost cea care se pare că a patentat prima transmisia retro-ridect în 1903. Dar, odată cu apariţia butucului spate cu viteze interne, acest sistem nu a mai fost interesant.

transmisie Retro-Direct 2

Însă vintage-ul revine la moda, iar Scott Mayson a dus acest sistem către un nou nivel. Scott a folosit o imprimantă 3D pentru a readuce la viaţă această transmisie ciudată şi interesantă în acelaşi timp. Folosind un cadru din oţel şi o roată spate echipată cu două pinioane (17t şi 22t) el a repus viaţă în transmisia retro-direct.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPumptrack în Silz, Elveția
Articolul următorFatbike 29er aproape de serie
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ