Acum citesti
Câți bani câștigă un ciclist profesionist?

Viața de ciclist profesionist nu e ușoară: peste 200 km în șa pe zi prin caniculă sau prin ploaie rece ca gheața, pante extrem de grele, accidentări, răniri, recuperări…

În medie, un ciclist profesionist pedalează peste 10.000 km pe an, în peste 80 de zile de curse, fiind pe drum mai mult de 200 de zile pe an departe de familie și prieteni, în camere de hotel prin zone uitate de lume…

Dar cât de bine e recompensat acest sacrificiu?

Echipe ca BMC, Astana, Quick Step, Sky sau Movistar cheltuie între 75-80% din bugetul total pe plata cicliștilor!

Chris Froome, de trei ori căștigător în Turul Franței, are un salariu de aproximativ 4.77 milioane de Euro pe an. Alberto Contador câștigă cam 4 milioane în timp ce Vincenzo Nibali, câștigătorul din 2014, câștigă ceva mai puțin, cam 2.8-3 milioane.

Salariile cresc odată cu performanța. La intrarea în echipa Sky salariul lui Froome a fost în jur de 95.000 euro în timp ce în perioada în care era locotenentul principal al lui Bradley Wiggins, salariul a fost în jur de 830.000 Euro.

Și sprinterii renumiți au câștiguri consistente. Mark Cavendish câștigă cam 3.5 milioane la Etixx – Quick Step în timp ce Peter Sagan se zvonește că ar câștiga la echipa Bora – Hansgrohe peste 6 milioane pe an!

Andrew McQuaid este director la Trinity Sports Management și reprezintă un număr mare de cicliști vorbitori de engleză. El spune că nu doar cursele câștigate măresc valoare unui ciclist ci există și alți factori. El spune că și vârsta poate mări valarea. Un exempludat este Rohan Dennis care e un atlet cu performanțe foarte bune în ultima vreme și cu un potențial mare de viitor, ceea ce îi va mări valoarea.

Naționalitatea ciclistului e de asemenea un factor important. Chris Froome primește o sumă mare pentru că pedalează pentru o echipă britanică. Nu doar naționalitatea contează, e un mix de factori, inclusiv echipa și ce dorește aceasta de la ciclist. De exemplu o echipă cu sponsori britanici ar putea să își dorească un ciclist britanic. Multe echipe sunt sponsorizate de producătorii de biciclete și este util pentru ei ca cicliștii să fie de aceiași naționalitate cu firma. Un ciclist perfect pentru ei va primi un salariu foarte bun.

Salariul unui tânăr ciclist nu e însă cu mult mai mare decât cel mediu pentru Marea Britanie, respectiv 30.000 de euro pe an. Chiar dacă tot echipamentul și bicicleta sunt oferite de echipă, e greu să trăieși cu acest salariu în locuri scumpe cum ar fi Monaco. O echipă profesionistă are în general doar în jur de 7 angajați, restul fiind plătiți pe bază de contract extern.

Sursa: cycling.today

Vezi Comentarii (5)
    • Salut! Ai dreptate, momentan niciunul dintre noi nu prea suntem pasionati atat de detaliat de lumea ciclismului profesionist, motiv pentru care nici nu scriem despre asta (gen comentarii din curse), incercam sa ne mentinem la subiectul cursiere si ture, care ne plac. Exceptie mai fac din cand in cand articole cu subiecte interesante cum e acesta.

  • Apropo de articol… hai sa coboram nitel cu picioarele pe pamant… Am trecut demult de varsta performantei,, dar as vrea o parere avizata la intrebarea: Cat poate castiga un ciclist profesionist in Romania, si de ce mi-as indemna copilul sa faca ciclism de performanta? Stim ca de obicei banul vine din ciclismul rutier,, dar MTB profesionist exista? poti trai din asta?

    • Da, poti trai mult si bine. Sportul inseamna viata. Viata lunga. Cred ca ai inteles mesajul. Stiu foarte bine ce ai intreabat de fapt dar merita sa-ti inveti copii sa faca sport. Performanta se poate face, chiar si in România. Numai bine!

  • Nu este adevarat nu se traieste din ciclism in rominia decit daca esti foarte bun si astea la noi azi nu…..nu.nu credema nu vb din (padure )daca intelegi mai mult nu are rost .trebuie sa fie dedicat cam de la 12..13 ani sustinere din toate partile .si sa i placa daca nu i place poti sa faci tu ce vrei si ce poti.ca tot degeaba.se intoarce sa se joace pe calculator pe vremea mea nu aveam calculator. dar aveam parte de alte impedimente. Din partea familiei (unui membru)e de ajuns. Si mai avem si din partea unui membru de la club dar zilnic aveam aceste probleme si tot am facut intre 5-6 ani dar degeaba .afara este alta . il duci la o scoala dedicata ciclismului. Ma refer belgia si cam atit stiu.vezi si tu .ce i place aia face .

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

fifteen − 1 =