Cum aleg o cască pentru bicicletă?

22

Fie că ești în căutarea unei căști pentru mountainbike sau a uneia pentru bicicletele de oraș, există câteva reguli de care trebuie să ții cont în momentul în care o achiziționezi. Pentru bunul mers al lucrurilor, reprezentantul magazinului de unde o cumperi, trebuie să te îndrume și să-ți ofere informațiile necesare pentru achiziționarea corectă a unei căști. Dacă în unele cazuri acest lucru nu se întâmplă, este bine să mergi pregătit, pentru a știi cu exactitate ce anume trebuie să verifici.

Întâi de toate trebuie să știi că purtarea unei căști este obligatorie. Nu are sens să aducem în discuție numărul de persoane care se accidentează grav și iremediabil sau alte statistici sumbre, din cauza nepurtării căștii. Important este să înțelegi că aceasta nu trebuie să lipsească din echipamentul pentru bicicletă! Iar dacă ai reușit să faci acest pas important pentru siguranța ta, mai jos ai la dispoziție câteva informații care descriu mai exact la ce anume trebuie să te uiți atunci când cumperi o cască.

Achiziționarea unei căști pentru bicicletă este strâns legată de preț în majoritatea cazurilor. Ține cont însă, că în urma testelor efectuate de anumite reviste de specialitate din Vest a reieșit faptul că unele căști ieftine/foarte ieftine, nu oferă un grad ridicat de siguranță. De aceea, de preferat ar fi să te orientezi către un producător renumit, cu toate că vei scoate din buzunar o sumă sensibil mai mare. Fiind vorba de propria-ți siguranță, partea financiară ar trebui ignorată. Însă cum nu trăim într-o lume perfectă, poți alege modele entry-level de la producători precum: Bell, Giro, BBB, Fox, Answer, Casco, Cratoni, Edge, GT, Oneal, Lazer, TSG, Limar, Pro-Tec, Ritchey, Roar, Star, Specialized, Uvex etc. De asemenea, trebuie să ai neapărat în vedere și achiziționarea unei căști pentru copilul tău!

Pași pentru alegerea unei căști

1.Potrivește-ți casca pe cap. După ce o prinzi, aceasta nu trebuie să se miște nici sus-jos, nici dreapta-stânga. Coarda trebuie să fie de asemenea fixată în jurul capului, dar nu trebuie să exercite o presiunea prea mare asupra zonei gâtului. Fruntea trebuie să fie protejată!

2.În jurul urechii, coarda de prindere trebuie să formeze un triunghi iar unghiul format în partea inferioară, trebuie să fie imediat sub ureche.

3.Unele modele de căști beneficiază de un reglaj suplimentar, pe care-l regăsești în general în partea din spate a acesteia. Unele sunt prevăzute cu un reglaj de tip robinet, altele beneficiază de două segmente care se întrepătrund. Acest reglaj are rolul de a fixa casca perfect.

Cască ieftină sau scumpă?

În general, dacă produsul pentru care te-ai decis provine de la un producător consacrat, poți alege și un model mai ieftin. Modelele mai scumpe sunt mai ușoare, oferă posibilități suplimentare de reglaj și sunt ventilate mai bine. Majoritatea modelelor cu prețuri decente, cântăresc sub 300 de grame.

22 COMENTARII

 1. O dotare secreta dar foarte utila la casti este plasa contra insectelor pe gaurile din fata. Nimic pe lumea asta nu e mai rau decat sa iti intre o viespe sau un bondar intre cap si casca. Zic ca e secreta pentru ca nu sunt prea multe casti cu asa ceva.

 2. Nu dati banii pe prostii, luati-va o casca, si sa fie una totusi buna, nu chinezarii ieftine la 30 de lei. Alea sunt din plastic de proasta calitate si se vor crapa instant. UVEX este o firma conscratacare produce casti foarte Ok si nu la preturi aberante (depinde de model), Giro, etc.
  Numai bine! Be safe!

 3. art.160: alin.(4) Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte casca de protecţie omologată.

  OUG 195/2002 actualizata

  • Salut, pare bine aerisită, are un sistem de prindere și de reglaj modern și pare solidă. Mai rămâne de răspuns la întrebarea despre cât de comodă este, dar asta nu știm. Prețul este unul bun.

 4. Am cautat online si offline casti de marime mare (peste 64), chiar daca am gasit marimea, nu gasesc nici o casca potrivita. Daca stiti un magazin, va rog sa trimiteti un link 🙂

   • moro esti la fel de inteligent ca o nuca de cocos, dovada ca nu te-ai putut abtine sa iti arati inteligenta.

    Bla in general se opresc pe la 62, da un search pe google casti bicicleta, ia site-urile la rand si poate vei gasi si peste 64.

 5. Salut, vreau sa imi achizitionez o casca dar nu gasesc o marime exacta pentru ea, bell spark mai exact , pe nici un site nu gasesc o marime pentru ea , am nevoie de M
  Are sistem de ajustare very-fit

LĂSAȚI UN MESAJ