Acum citesti
Cum ne alegem mănușile de bicicletă

Mănușile de bicicletă sunt un accesoriu foarte important în echipament, îndeplinind foarte multe roluri. Deși se poate merge foarte bine pe bicicletă și fără mănuși, acest lucru nu e recomandat nu doar din motive de confort ci și de securitate.

Protecția este rolul cel mai important. Căzăturile la bicicletă nu sunt rare iar la MTB sunt chiar destul de dese, iar primul punct de contact cu solul de multe ori este palma. Mănușile vor prelua o parte din frecare și vor reduce efectele accidentului, cu atât mai mult cu cât ele sunt mai groase și proiectate pentru discipline mai extreme. Totuși chiar și cea mai simplă pereche de mănuși face diferența și ne ajută să nu luăm contactul cu solul direct cu palma.

Confortul este un alt aspect la care mănușile de bicicletă contribuie în mod radical. O pereche de mănuși de calitate are suprafețele de contact cu ghidonul studiate din punct de vedere anatomic și oferă inserții moi de gel sau alte materiale în punctele de presiune maxime.

Aderența dintre palmă și ghidon și dintre degete și manetele de frână și de schimbător este crucială pentru securitatea ciclistului. Mănușile conțin materiale special studiate și suprafețe cu aderență mărită în zonele de contact cu acestea, pentru un control perfect al comenzilor bicicletei.

Termoizolarea este un aspect important mai ales la temperaturi joase, în anotimpul rece sau chiar și vara pe munte. În funcție de model, mănușile pot să ofere diverse nivele de termoizolare, de la mănușile subțiri de vară care oferă protecție minimă la frig până la cele groase de iarnă ce oferă protecție inclusiv la temperaturi negative.

Mănușile pot fi de asemenea cu degete sau fără degete.

În principiu, în afară de prețul mai mic și greutatea redusă, mănușile fără degete nu au mari avantaje din niciun punct de vedere enunțat mai sus. Totuși permit controlul mai ușor asupra telefonului și ciclocomputerului, mai ales dacă trebuie să folosim un touchscreen. Altfel, o pereche de mănuși cu degete este mereu recomandată. Modelele performante oferă în vârful degetelor materiale compatibile și cu ecranele touchscreen.

Un aspect important este tipul de bicicletă pentru care au fost proiectate. În special dacă vorbim de MTB și cursieră, poziția mâinii pe ghidon este complet diferită, la fel sunt și punctele de maximă presiune. De aceea o pereche de mănuși de șosea va fi puțin diferit proiectată față de una de MTB. Deși se pot folosi în mod evident la orice disciplină, mănușile vor aduce beneficii maxime la tipul de utilizare pentru care au fost gândite.

Alegerea corectă a mănușilor trebuie să ia în considerare toate aceste aspecte. Astfel, putem spune că avem pe piață câteva tipuri principale de mănuși:

  • mănușile de vară fără degete – sunt recomandate pentru turele recreative și pentru cei ce preferă să aibă degetele libere. Protecția termică este foarte redusă deci nu sunt recomandate decât vara și nu în munți înalți. Protecția la accident este medie.
  • mănușile subțiri cu degete – sunt recomandate pentru vară, de obicei conțin materiale cu proprietăți bune de aerisire și eliminare a transpirației, piele perforată, textile tehnice. Protecția tehnică este medie, protecția la accident este bună. Sunt excelente pentru MTB recreativ sau XC și pentru șosea.
  • mănușile cu protecție suplimentară – sunt mănuși ce folosec materiale foarte rezistente și amortizante pentru a proteja palma în cazul unor accidente. Ele sunt ideale pentru disciplinele gravitaționale, de la trail până la DH. Nu sunt recomandate la XC sau șosea fiind greoaie și incomode la drum lung.
  • mănușile de iarnă – acestea sunt recomandate nu doar iarna ci și la temperaturi sub 5-10 grade combinate cu ploaie și vânt. Majoritatea au în structură membrane impermeabile și materiale cu proprietăți de blocare a vântului.

Suplimentar mai există mănuși subțiri, de obicei din materiale termoizolante, care pot suplimenta o pereche de mănuși de vară cu sau fără degete în cazul în care pe parcursul turei există diferențe foarte mari de temperatură, de exemplu dacă se urcă la altitudine foarte mare. Acestea sunt mici și se pot transporta ușor iar luate pe sub mănușile de vară oferă o protecție termică adecvată pentru condițiile meteo nefavorabile.

Indiferent ce mănuși ați decis că aveți nevoie, este important să alegeți un model de calitate de la un producător recunoscut. Mănușile ieftine au o viață scurtă, cusăturile și materialele cedează repede, suprafețele îngroșate de confort se deteriorează iar materialul poate să facă cute sub palmă devenind foarte incomod.

De asemenea, aveți în vedere să alegeți mărimea corectă. Mănușile trebuie să vină cât mai mulat pe mână, dar fără să impiedice mișcarea normală a degetelor. Probați dacă e posibil înainte și aveți în vedere că o pereche de mănuși incomode chiar și foarte puțin la probă după câteva ore în șa pot deveni un coșmar.

 

 

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 + sixteen =