Acum citesti
Sistemul Shimano I-Spec de prindere a manetelor de schimbător

Ca răspuns la sistemul MatchMaker de la SRAM ce permite montarea manetei de schimbător pe aceiași prindere pe ghidon cu maneta de frână, eliberând zona și oferind bicicletei un aspect mai ordonat, Shimano au venit cu soluția lor proprie, I-Spec. Din păcate, aceasta a suferit câteva modificări de-a lungul timpului, așa că am considerat că e o idee bună să vă prezentăm care sunt tipurile de prindere I-Spec și cum sunt ele compatibile între ele.

I-Spec A a fost primul sistem introdus în 2011 în grupul XTR și apoi în cel XT. Maneta de schimbător se prinde de maneta de frână cu ajutorul unui șurub și a unei piulițe speciale cu profil pătrat. În plus, maneta e prinsă inițial cu ajutorul unui mic cârlig integrat în aceasta.

În desenul de mai sus se vede diferența între sistemul A și cel B apărut ulterior, deși pentru cineva care nu are informația corectă e destul de greu să le deosebești.

Din păcate, manetele de tip I-Spec A se pot atașa doar frânelor cu prindere adaptată pentru aceasta.

I-Spec B a apărut doar un an mai târziu cu scopul să simplifice sistemul și să îl facă mai rezistent. S-a renunțat la cârligul de pe manetă și la piulița pătrată.

Partea bună este că manetele de schimbător I-Spec B conțin în pachetul original și piulița necesară pentru a fi montate dacă e cazul pe manete de frână tip I-Spec A mai vechi. Compatibilitatea nu e valabil și invers, adică pe manetele de frână I-Spec B nu se pot monta manete de schimbător I-Spec A.

I-Spec II a fost lansat recent și vine într-o formă complet schimbată. Frânele compatibile au la prinderea pe ghidon un distanțier de plastic inclus. Manetele de schimbător au și ele inclusă o piesă de aceiași formă, așa că pentru montaj se elimină distanțierul de la manetele de frână și se introduce în locul acestuia maneta de schimbător. Sistemul acesta este complet incompatibil cu cele anterioare.

Shimano a pus în vânzare și kit-uri de conversie de la prinderea normală pe ghidon la I-Spec, ce includ un capac nou pentru maneta de schimbător plus toate cele necesare. Un kit invers, de conversie I-Spec la prindere normală, nu există.

Alți producători de componente au venit cu soluții de adaptare, pentru prinderea diverselor sisteme între ele, inclusiv combinații de I-Spec cu MatchMaker, cum ar fi cele de la ProblemSolvers.

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × one =