Acum citesti
Alex Delcea despre Cupa Balcanică de Downhill de la Sinaia

Desfășurată în weekend, Cupa Balcanică de Downhill de la Sinaia a reunit aproximativ 100 de rideri atât din România cât și din țara vecină de la sud de Dunăre și așa cum ne povestește Alex Delcea (Veloteca/SUNN), a fost una chiar reușită, în ciuda vremii capricioase. Să-i dăm cuvântul.

Concursul de Downhill de la Sinaia, care si anul acesta a reprezentat si Campionatul National de Downhill, dar si etapa din Cupa Balcanica de Downhill, nu a fost unul lipsit de surprize. Lucrarile de cosmetizare a traseului incepute in 2016, continuate si anul acesta, au reprezentat una din surprize: noi linii ce rup ritmul celor ce frecventeaza Sinaia si sunt obisnuiti cu clasicul traseu, un nou gap -foarte tehnic, precedat de o linie cu pamant afanat, radacini si pietre si aterizare pe un landing usor off camber cu viraj de dreapta. Aceste noi elemente aveau sa faca diferenta in finala dupa cum o sa va povestesc mai jos.

Remus Cristian Bonta – locul 1, cu un timp de 3:43 – cu peste 4 secunde mai rapid decât ocupantul locului 2. Foto: Pustiniuc Ady

Cea de-a doua surpriza, oarecum asteptata, a reprezentat-o vremea. Dupa antrenamentele oficiale si o sedinta de calificari desfasurate in conditii normale, a venit randul finalei ce ne-a oferit un traseu uscat in partea de sus, iar in partea de jos viraje pe noroi, iarba si radacini ude. Ca sa poti face fata unui astfel de traseu, fara cazaturi sau alunecari necontrolate, nivelul de skill trebuie sa fie unul usor peste medie.
Dat fiind ca anul acesta prima etapa din Cupa Balcanica de Downhill a fost reprezentata de concursul de la Sinaia, vecinii nostri bulgari au fost prezenti la start cu cei mai in forma rideri ai tarii, incepand cu Stivian Gatev si pana la tanara Izabela Yankova, acestia adaugand sare si piper finalei.

Aflati in forma foarte buna, bulgarii nu au reusit sa ii surclaseze pe podium pe cei mai buni rideri romani ai momentului ce au umplut cele trei trepte ale podiumului. Este vorba despre Akos Istvandi, care a ocupat treapta a treia dupa un run curat si in forta, Petru Verestiuc, ocupantul locului doi caredupa o cazatura spectaculuoasa la noul gap si o recuperare la fel de spectaculoasa a reusit sa ajunga la doar 4 secunde de ocupantul locului intai si Bonta Remus, cu o finala curata si un stil silentios asemanator cu al unei pisici. La fete, s-a impus Luana Chereches.

Locul 2: Petru Vereștiuc. Foto: Telegondola Sinaia
Locul 3: Akos Istvandi. Foto: Telegondola Sinaia
Podiumul băieților. Foto: Alex Delcea
Și podiumul fetelor, cu Luana Cherecheș pe prima treaptă. Foto: Pustiniuc Ady

Pentru mine sejurul petrecut la Siana a fost unul plin de voie buna si de satisfactie. Dupa o cazare impartita cu moldovenii stramutati la Bucuresti, Petru Verestiuc si Andi Delescu, constanteanul Itza, baietii din Cluj, Akos si Gellert Vincze, oamenii Bracau cu aparat gipsat, Sufanu de pe la Craiova, Dimi de la Piatra, Alex Acurmuloae de la Bistrita, Tudor de la Falticeni, Vlad Buzasu de la Baia Mare si multi altii cu care serile au fost pline de povesti si rasete, a urmat concusul propriu-zis.

Subsemnatul, plin de entuziasm. 🙂

În concurs am folosit bicicleta din dotare, un SUNN Kern Replica din 2017, bicicleta de enduro dar care a facut fata cu brio dificultatilor traseului din Sinaia. Cu o incarcatura emotionala destul de mare, cu destul de putine ore petrecute pe bicicleta sezonul acesta, am reusit sa termin cele doua manse ale concursului fara cazaturi si cu timpi decenti dat fiind conditiile meteo si lipsa antrenamentului. Mi-am indeplinit obiectivele setate, m-am bucurat de dat si de compania placuta.

In incheiere as vrea sa subliniez cateva lucruri ce merita tot respectul din partea noastra (rideri, specatori, etc) si care pe mine m-au impresionat, în speță: prezenta numeroasa la categoriile dedicate copiilor (se pare ca acest sport are un viitor la noi in tara), concursul pentru cei mai mici dintre copii, Copii Pedaleaza, evolutia tanarului Alex Acurmuloae pe hardtail – a fost o incantare sa il urmaresc – un talent ce nu trebuie scapat din vedere si nu in ultimul rand concursul de trial. Trialul nu e mort! Spectacol mare oferit de trialisti in etapa cu numarul doi din Cupa Nationala de Trial.

Totodata trebuie mentionata cazatura si recuperarea lui Petru Verestiuc din finala si
atmosfera plina de voie buna din finalul fiecarei zi de dat, intretinuta de baieti ca Andi Delescu, Sasu, Maxi, Itza sau altii. Imi pare rau daca am omis pe cineva.

Felicitari organizatorilor, riderilor, publicului foarte numeros si plin de viata, tururor ce au facut posibila aceasta experienta.
Multumesc.

Alexandru Delcea / Alex de la Veloteca / Curca

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

ten − six =