Acum citesti
Visnovský, Kelemen și Ulik, cei mai rapizi în Etapa 1 a CARPATHIAN MTB EPIC 2017

Prima Etapă a competiției CARPATHIAN MTB EPIC 2017, organizată de ACS MPG, a fost una spectaculoasă, intensă și grea, cu multe provocări și răsturnări de situație, mai ales pe ultimele porțiuni ale cursei, iar finalul a fost grandios. Cei 58 de km ai acestei curse, cea mai lungă din concurs și care a avut Startul în Sinaia, au fost cuceriți de Elitele cicliste Tomas Visnovský, din Slovacia, urmat imediat de Arpad Kelemen, din Miercurea Ciuc, România, și de Matej Ulik, din Slovacia.

Pe podiumul de astăzi doi slovaci și Arpad Kelemen, care se pare că are un sezon excelent.
Visnovský s-a rătăcit vreo 15 minute. După care a revenit în cursă și… a câștigat.

În ciuda dificultăților întâlnite pe traseu, în inima Carpaților Meridionali, a vremii reci și ceții care i-a pus la grea încercare pe toți concurenții, Visnovský, vicecampion al Slovaciei la XCM, a terminat Etapa 1 în 3 ore și 45 minute, trecând cu un zâmbet larg linia de Finish. „A fost o cursă foarte grea pentru că vremea nu a fost prea bună. M-am simțit foarte bine, am fost în fața tuturor la start și am avut o pornire foarte bună. Apoi, pe traseu am avut probleme, mi-am dat seama că m-am rătăcit. După calculele mele am pierdut destul de mult timp, acolo, cam 15 minute încercând să recuperez. Mă bucur de acest rezultat!”, a declarat slovacul Tomas Visnovský, imediat după sosirea din prima etapă a 4-day EPIC.

Cea mai dificilă porțiune a traseului din Etapa 1 a concursului CARPATHIAN MTB EPIC 2017 a fost în apropiere de Babele, unde mulți cicliști au ales să se dea jos din șa. Porțiunile abrupte și tehnice au testat din plin abilitățile cicliștilor, de „urcători” sau „coborâtori”. Pe ultimii kilometri din totalul celor 58 însă, bătălia s-a dat între Visnovský și Kelemen, care a demonstrat calități excelente obținute în anii în care a practicat intens Downhill, dar și o rezistență bună datorită numeroaselor maratoanelor parcurse. „Greu! Ceață, frig… mi s-a terminat apa, până am oprit la punctele de alimentare. Foarte greu! Doar din cauza condițiilor, pentru că a fost ceață și pe alocuri vizibilitate de nici 10 metri”, a povestit Arpad Kelemen, după ce a terminat cursa, timpul său fiind de 3 ore și 47 minute. Cei doi învingători și-au strâns mâinile după cursă, zâmbind și felicitându-se pentru rezultate. La zona de Finish, de la Cheile Grădiștei – Fundata, unde se desfășoară evenimentul, Kelemen a fost întâmpinat de soție și de copil, care s-au bucurat pentru reușita ciclistului.

Un alt vicecampion al Slovaciei, Matej Ulik, venit la patru minute distanță față de compatriotul său, s-a luptat și el cu ceața ce a dominat vârfurile Carpaților, dar s-a declarat încântat de experiență. „Cursa a fost frumoasă, mi-a plăcut! Vremea a fost însă cam rea și au fost câteva probleme pe traseu din cauza lipsei de vizibilitate. Au fost foarte multe pietre peste tot… dar a fost un traseu care mi-a placut!”, a spus ciclistul, în vârstă de 20 de ani, cel mai tânăr dintre cei trei ocupanți ai podiumului.

Elitele feminine înscrise în cursă au ajuns la Finish după aproape 5 ore. Cea mai rapidă a fost Janka Keseg Števková, campioana Slovaciei la XCO-XCE și XCM, care are un portofoliu de invidiat. De trei ori participantă la Olimpiadă, cât și la Absa Cape Epic, ciclista în vârstă de 41 de ani este într-o formă excelentă și a terminat această primă etapă a CARPATHIAN MTB EPIC 2017 în 4 ore și 50 minute. La o oră diferență au sosit și ocupantele locurilor 2 și 3 ale podiumului, respective Krystyna Konvisarova (5 h 05 min) și Hanna Verheles (5 h 12 min), amândouă din Ucraina.

„Cursa a fost foarte frumoasă, ne-am bucurat de frumusețile Parcului Național Bucegi! Traseul a fost foarte tehnic, cu pietre și nisip, și a fost cam rece pentru mine, dar fiecare a înfruntat aceleași condiții. Cursa a fost foarte bine pregătită și traseul bine marcat, organizarea este super, iar totul a fost perfect! Sunt foarte fericită că am câștigat! Vom vedea ce va fi în zilele umratoare, sper să pot păstra avantajul, dar fiecare cursă e diferită. Sper să avem vreme mai bună, însă e mountain bike și competiția în sine reprezintă o adevărată aventură! ”, a afirmat zâmbind larg Janka Keseg Števková.

Tot din cauza condițiilor mai dificile în care s-a desfășurat cursa, Vlad Dascălu, multiplu campion național și internațional, a decis să abandoneze această etapă. El a luat primul startul la 4-day EPIC, fiind cel care a câștigat cursa de calificare pentru acest concurs, joi, 21 septembrie.

Eforturile cicliștilor au fost susținute pe durata cursei cu două puncte de alimentare, unul amenajat la Babele, cel mai înalt punct al traseului, și altul la Șaua Strungă, asigurate de Kaufland Extreme Games. Acestea au fost dotate cu fructe, băutura sportivă Gatorade, apă și multiple alte produse menite să le refacă forțele. Riderii au fost monitorizați în permanență pe traseu, fiecare participant la cursa 4-day Epic având un tracker, astfel că atât organizatorii, dar și invitații au putut vedea în orice moment unde se află aceștia. De altfel, aproape întreaga Etapa 1 a competiției a putut fi urmărită Live pe Youtube și pagina Facebook Riders Club. În plus, în fiecare seară, pe durata celor 3 zile de concurs, 22-24 septembrie, vor avea loc emisiuni în direct cu rezumatul etapelor CARPATHIAN MTB EPIC, susținute de Alex Ciocan și Cătălin Sprînceană. Acestea sunt difuzate pe Pro X – Sport.ro, Dolce TV și TVR HD, iar programul transmisiunilor TV și Live poate fi găsit pe pagina oficială a evenimentului www.carpathianmtb.ro/ro – click aici.

Câștigătorii au urcat pe podium în cadrul scurtei ceremonii de la finalul acestei prime etape și au primit premii în bani cuprinse între 100 și 200 de euro. La încheierea celor 4 zile de concurs și 157 km parcurși, cel mai rapid rider va primi 2.050 euro și diferite produse oferite de sponsori, valoarea totală a premiilor în cadrul CARPATHIAN MTB EPIC fiind de 30.000 euro.

Sâmbătă, 23 septembrie, la ora 10:00 va lua startul Etapa 2 a cursei 4-day EPIC, în cadrul căreia cicliștii trebuie să parcurgă 54 km, cu o difereneță de nivel de peste 1.800 m. Toate detaliile despre acest eveniment și întreaga experiență oferită cicliștilor și susținătorilor lor se regăsesc pe pagina oficială: www.carpathianmtb.ro/ro/.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × three =