Acum citesti
Biciclete ieftine (intre 700 si 1.500 lei)

Intr-un articol precedent am discutat despre bicicletele de pina in 500 de lei. Intr-adevar foarte ieftine, cu o oferta restransa si cu performante slabe. Daca totusi beneficiezi de un buget ceva mai mare, ai putea sa te orientezi catre o clasa de biciclete un pic mai sus plasata. Plaja de costuri, intre 700 si 1.500 de lei este relativ mare, deci trebuie sa accepti ca o bicicleta mai scumpa ofera diverse avantaje fata de bicicletele mai ieftine.

Trebuie sa stii din start ca aceasta clasa nu poate fi denumita chiar entry-level, decat cu mici exceptii. Este plasata mai jos, asadar am putea s-o denumim mai degraba o clasa „starter” si de regula, lumea opteaza pentru aceasta in urmatoarele situatii: fie n-au detinut niciodata o bicicleta si vor un produs pe care sa invete tehnici de baza pentru pedalat, fie vor sa utilizezi bicicleta mai mult prin oras sau pe poteci de padure, fie nu sunt dispusi sa investeasca o suma prea mare de bani.

Ca sa intelegi cum se plaseaza aceasta clasa in ierarhia bicicletelor, gandeste-te la faptul ca o bicicleta entry-level cu un minim de calitate are un pret de pornire de la aproximativ 1.600 – 2.000 de lei. In momentul in care te decizi asupra unei biciclete de sub 1.500 de lei, trebuie sa fi pregatit sa accepti ca nu vei achizitiona un model care sa se bucure de ultimele tehnologii in domeniu. Astfel, liniile de piese ce echipeaza aceste biciclete, chiar daca sunt furnizate de Shimano sau alti producatori consacrati, provin din familiile de piese Non Series sau entry-level.

In general, in aceasta clasa se regasesc si biciclete dotate cu furci cu amortizor, insa calitatea acestora lasa de dorit. Acelasi lucru putem afirma si despre performante. Si e simplu daca stai sa te gandesti: o furca cu amortizor al carei cost nu depaseste 100 de lei, nu are cum sa rivalizeze niciodata cu o furca decenta oferita pentru 700 de lei.

Din punct de vedere al posibilitatilor de upgrade, exista destul de putine modele care merita investitii ulterioare in componente mai performante, insa nu te opreste nimeni sa faci asta daca-ti doresti cu adevarat.

Daca esti hotarat sa achizitionezi o bicicleta care sa se incadreze in aceasta clasa de pret, poti consulta modelele de mai jos. Am facut o scurta prezentare a modelelelor decente de biciclete sub 1.500 de lei (preturi valabile pentru luna martie, 2010), care se bucura de un minim de calitate si nu te vor lasa balta a doua zi sau dupa cateva borduri coborate. Vom incepe prin a va prezenta bicicletele in functie de pret, in ordine crescatoare.

Bicicleta Drag One 799 Lei

Este oferita la un pret foarte mic si ofera un cadru din aluminiu 6061. Reprezinta un avantaj net fata de un cadru din otel si ofera chiar si o furca cu amortizor, Zoom 327. Desi nu este deloc stralucita, aceasta va incerca sa-si faca treaba intr-o anumita masura. Beneficiaza de frane V-Brake realizate din aluminiu. Predomina componentele Shimano Non Series, atat pentru schimbatoare cat si pentru foi sau pinioane.

O componenta notabila sunt jantele Mach 1 CNC, care au in general o durata de viata mai mare. Tija de ghidon este realizata din otel si cel mai probabil adauga ceva greutate in plus modelului. O recomandam pentru plimbari prin oras, parc sau padure. Dincolo de aceste activitati, utilizarea acesteia nu este indicata daca doresti s-o pastrezi pentru mai mult timp.

Bicicleta Leader EVO 9 – 829 Lei

Modelul leader Evo face de asemenea parte din categoria bicicletelor de sub 1.000 de lei. Aceasta ofera un cadru din aluminiu si o furca cu amortizor Zoom, modelul CH 386. O furca fara pretentii, insa ceva mai buna decat modelul Zoom 327.

Atat schimbatoarele cat si manetele de schimbatoare sunt furnizate de Shimano si fac parte din gama Non Series. Prezinta avantaje jantele duble, anvelopele Kenda si de remarcat in aceasta clasa de pret, franele pe disc Promax DSK 400.

Din punct de vedere al aspectului, aceasta bicicleta se prezinta cu o imagina decenta, nelasand la o prima vedere impresia unui produs low cost. Conditiile de exploatare trebuie sa se rezume la oras, parcuri sau poteci de padure, in general activitati recreative.

 

Bicicleta Magellan Hydra 26 – 899 Lei

Este un model destul de raspandit, care s-a bucurat de ceva vanzari in anii trecuti. Componentele care echipeaza acest model provin de la producatori cunoscuti, precum: RST, BikePositive sau Shimano. Furca furnizata de RST, modelul Omni 191, ofera o cursa de 80 de mm, iar anvelopele provin de la Duro in dimensiunile 26 x 2.0.

Alte componente care merita a fi mentionate sunt schimbatoarele si manetele de schimbatoare Shimano, de asemenea din gama Non Series. Schimbatorul de pinioane Shimano Tourney se face remarcat prin rotita mare si rosie, pe care o regasim in partea inferioara a acestuia.

Ghidonul, pedalele (pe alocuri) si spitele sunt din otel, cu toate acestea modelul cantareste aproximativ 14 kg, o greutate decenta in acest segment. Cadrul este disponibil in mai multe dimensiuni: 16, 18, 19 si 21 de inci. Este recomandata pentru activitati de agrement.

Bicicleta RockMachine Hurricane WXC1127 Lei

Pe masura ce costul de achizitie creste, bicicleta beneficiaza de componente mai bune. Este cazul bicicletei RockMachine Hurricane WXC care din punct de vedere al costurilor de achizitie se pozitioneaza la mijlocul clasamentului. Aceasta beneficiaza de un cadru realizat din aluminiu 6061 si este disponibila in marimile: 14, 16 si 18 inci.

Furca este un Suntour SF8 XCT V2 MLO care beneficiaza de functia de lock-out si ofera o cursa de amortizare de 80 de mm. Schimbatoarele patrund deja in liga entry-level, mentionand aici modeul Alivio pentru schimbatorul de pinioane. Tot in liga entry-level regasim si angrenajul Truvativ X-Flow 3.0 si cuvetele Ritchey Logic Zero.

Anvelopele provin de la Kenda, modelul Kinetics 26 x 2.10, iar saua, destul de confortabila, este un WTB Speed Comp. Pe langa plimbarile prin oras sau prin paduri, acest model te poate purta si pe trasee mai putin dificile de Cross Country.

Bicicleta Trek 3900 – 1.280 Lei

Producatorul Trek este renumit pentru calitatea cadrelor sale, in general foarte durabile dar si rezistente. Modelul 3900 beneficiaza de o furca Suntour XCT V2 cu o cursa de 80 de mm, anvelope Bontrager Connection Trail in dimensiunea 26 x 2.0 si de un schimbator de pinioane Shimano Acera.

Angrenajul este Suntour XCC iar pinioanele, o premiera printre bicicletele prezentate in acest articol, Sram PG830.

Franele sunt furnizate de Tektro si functioneaza impreuna cu un set de manete Shimano, promitand reprize de franare bune. Acest model este disponibil in mai multe dimensiuni cat si in mai multe nuante de culori si se apropie foarte mult de ceea ce numim o bicicleta entry-level.

Alaturi de activitatile recreative, poate fi exploatata si pe trasee usoare de Cross Country sau poteci de munte.

Bicicleta Ideal Strobe – 1.350 Lei

Modelul Strobe, se bucura de o furca RST Capa-T cu o cursa de 80 de mm si cu un aspect ceva mai sportiv, oferit in special de paintwork-ul cadrului. Acesta este realizat dintr-un agregat superior, 7005 si beneficiaza si de intarituri, regasite imediat sub teava inferioara a cadrului.

Schimbatorul spate este un entry-level Shimano Acera, plasat insa sub Shimano Alivio. Anvelopele sunt furnizate de Kenda, modelul Koyote.

Bicicleta beneficiaza de un aspect placut, menit sa ascunda provenienta entry-level a acesteia. Poate fi utilizata atat pentru activitati recreative cat si pentru trasee foarte lejere de Cross Country.

Kellys Scarpe – 1.485 Lei

Deja ne plasam in limita de sus a plajei noastre de costuri. Pentru aproximativ 1.500 de lei, obtii o bicicleta cu un look sportiv, dotata cu o furca Suntour XCM V2 cu o cursa de 100 de mm si functie de lock-out. Asadar, primul model din prezentare care beneficiaza de o furca cu o cursa mai mare de 80 mm.

Schimbatorul de pinioane este Shimano Alivio iar cel de foi, Shimano Altus. Cuvetele sunt in ordine, modelul Ritchey Zero Logic fiind durabil. Din punct de vedere al franelor, bicicleta este dotata cu V-Brake-uri iar saua ofera un confort suficient pentru plimbari mai lungi, fiind furnizata de Selle Royale, modelul Mach.

Si acest model poate fi utilizat pentru activitati recreationale dar si pentru iesiri la munte. Poate fi exploatata pe poteci de munte si pe trasee de Cross Country, cu conditia sa nu fie abuzata.

Concluzii

Putem trage linie si afirma ca de fiecare data cand mai urci stacheta cu 100 de lei, primesti ceva in plus. Exista bineinteles si alte modele in acest segment de pret, in afara de cele prezentate mai sus, insa le-am ales pe cele mai reprezentative. Diferenta intre un model de 700 de lei si unul de 1.500 de lei este destul de mare, mai ales privit prin prisma echiparii si a durabilitatii componentelor.

Daca esti limitat de buget si esti nevoit sa alegi o bicicleta ieftina, oricare din modelele prezentate mai sus isi fac treaba cu rezervele legate de modul de exploatare si „terenul de joaca”. Inainte de achizitionarea unei astfel de biciclete, asigura-te ca porti o discutie detaliata cu un reprezentant al magazinului de unde o achizitionezi. Acesta ar trebui sa te consilieze si sa-ti explice cu exactitate la ce fel de activitati poate fi folosit modelul pentru care te decizi. Si este recomandat sa respecti toate acele indicatii, pentru a te bucura mai mult timp de noua bicicleta.

Vezi Comentarii (18)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 3 =